Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
17
N, Gru

Tools

Zainspirujemy dziś Państwo do wykonania gęsi w słodkiej odsłonie. Potrawa idealna dla  4 osób, a wykonanie nie powinno przysporzyć problemu nawet największym amatorom gotowania. Zapraszamy na danie dnia – śliwkowe piersi z gęsi.

Na początek wybieramy się na zakupy po: 4 piersi z gęsi, 2 łyżki miodu, 4 łyżki powideł śliwkowych, 2 duże jabłka, ½ szklanki bulionu, smalec z gęsi, sól, pieprz, majeranek oraz  ½ cytryny.

Piersi oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Z każdej ze stron mięso nacieramy solą pieprzem  i majerankiem. Gdy dobrze je natrzemy smarujemy miodem oraz skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ cytryny. Odstawiamy, aby ładnie przeszły przyprawami.

Patelnie rozgrzewamy roztapiając na niej smalec z gęsi. Smażymy mięso zaczynając najpierw od strony ze skórą. Obsmażone z każdej ze stron przekładamy do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego. W tym czasie powidła śliwkowe mieszamy z bulionem i podlewamy nim usmażone piersi z gęsi.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce układając je w naczyniu na około mięsa. Po czym naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około  2 godziny. Po przygotowaniu dania możemy podawać je wraz z kluseczkami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego

 

Kuchnialidla.pl