Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Dziś delektujemy się przepyszną gęsią z jabłkami na żurawinowej jarzynce.

Produkty potrzebne do przygotowania mięsa to: gęś (około 3kg), 20 dag czerstwej bułki, 3 cebule, 5 dag masła, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 jajka, 100 ml śmietany, 6 jabłek, 4 ząbki czosnku, majeranek, estragon oraz sól i pieprz.

 Do wykonania jarzynki potrzebujemy: główka czerwonej kapusty, 5 małych jabłek, 20 dag żurawiny, cebula, 3 łyżki oleju, 2 goździki, kawałek kory cynamonu, sok z cytryny, ziele angielskie oraz sól i pieprz.

Gęś oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem roztartą wraz z czosnkiem i majerankiem. Po tym odstawiamy mięso na całą noc do lodówki.

Cebule siekamy na mniejsze kawałki i szklimy na maśle. Czerstwą  bułkę natomiast kroimy w kostkę, przekładamy do miski dodajemy natkę i zalewamy jajkami ze śmietaną.

Jabłka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy je do grzanek z cebulą i doprawiamy ziołami i pieprzem.

Tuszkę z gęsi napełniamy przygotowanym farszem i zaszywamy. Skórę nakłuwamy w kilku miejscach tak, aby mógł wyciec wytopiony tłuszcz. Mięso układamy w brytfannie zalewamy wrzątkiem i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie wskazanego czasu gęś odwracamy i pieczemy kolejne 2 godziny.

Posiekaną cebule szklimy i dodajemy poszatkowaną kapustę. Podlewamy wodą i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez około 30 minut wrzucając goździki, sok z cytryny i cynamon.

Po przygotowaniu gęś podajemy wraz z jarzynką. Smacznego

 

 

Polki.pl