Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

W kolejnej odsłonie gęś na kwaśno z kiszoną kapustą oraz ziemniaczanymi knedlikami według kuchni Tesco.

Składniki potrzebne do wykonania dania to: 1 średniej wielkości gęś, 1 łyżka smalcu, 1 ½ kg kiszonej kapusty, 2 cebule, cukier, płaska łyżka zmielonego kminku oraz sól i pieprz. Do przygotowania knedli ziemniaczanych: 1 ½ kg ugotowanych ziemniaków, 400g maki krupczatki, 5 łyżek grysiku i 1 jajko.

Oczyszczoną gęś nacieramy kminkiem, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowana wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie odkrywamy je, żeby się ładnie zarumieniło.

W rondlu szklimy na gęsim smalcu drobno posiekaną cebulę. Dodajemy do niej wyciśniętą kiszoną kapustę (nie może być bardzo kwaśna) następnie podlewamy niedużą ilością wody i dusimy około 20 minut. Dla smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Upieczoną gęś porcjujemy. W brytfannie w której się piekła układamy kiszoną kapustę a na niej podzielone kawałki mięsa. Razem podpiekamy jeszcze przez około 15 minut.

Gdy mięso jest gotowe zabieramy się za knedliki. Ziemniaki gotujemy i jeszcze gorące mielimy lub dokładnie tłuczemy. Przekładamy je do miski i dodajemy grysik, lekko solimy i mieszamy całość.

Do wymieszanego i gotowego ciasta dodajemy jajko i formujemy je w wielkości moreli knedliki. Gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie. Po przygotowaniu podajemy wraz z mięsem gęsi oraz kiszoną kapustą. Smacznego

 

 

 

 

Tesco.pl