Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
16
Wt, Sty

Tools

Po świątecznym jedzeniu czas na  coś zdrowego, dzięki czemu odzyskamy nasze siły witalne. Pierś gęsi z antonówkami.

Do przygotowania dania potrzebne są: podwójna pierś z gęsi z kością, 6 goździków, 2 cm kory cynamonowej, 3 antonówki, gęsi tłuszcz, sól, pieprz oraz kawałek imbiru.

Na początek cynamon oraz goździki rozcieramy w moździerzu. Po wykonaniu tej czynności łączymy go ze startymi na tarce imbirem oraz jabłkami pokrojonymi w ósemki (bez gniazd nasiennych).

Tłuszcz z gęsi kroimy w kostkę nacieramy nim oczyszczone wcześniej mięso. Na piersi nakładamy jabłka. W takiej formie wstawiamy w plastikowym pudełko na jeden dzień do lodówki.

Po upływie wskazanego czasu zamarynowaną gęś nacinamy, podsmażamy na patelni odwróconą skórą do dołu.

Wytopiony tłuszcz przelewamy do naczynia i układamy w nim jabłka, a na nim piersi z gęsi. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160 stopni przez około 3 godziny. Od czasu do czasu podlewamy wytopionym tłuszczem. Smacznego

 

 

 

 

Smaker.pl