Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
16
Wt, Sty

Tools

Już kilkakrotnie w naszym dziale przedstawialiśmy domowy sposób na wykonanie pasztetu z gęsi. Była już jego wersja tradycyjna, wersja z owocami, a dziś pokażemy jak wykonać pyszny truflowy pasztet z gęsi.

Składniki potrzebne do wykonania pasztetu to: 2 kg skrzydeł z gęsi, 250 g serc gęsich, 250 g wątróbki gęsiej, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 łyżeczka pasty truflowej, 1 czerstwa bułka, 3 jajka,   2 łyżki tłuszczu gęsiego oraz przyprawy: sól, pieprz i gałka muszkatołowa.

Skrzydła i serca zalewamy wodą. Gotujemy, a następnie usuwamy powstałe zanieczyszczenia. Dodajemy pietruszkę oraz wedle uznania przyprawy. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie odpowiednio miękkie.

Po ugotowaniu przecedzamy oraz usuwamy kości, a wątróbki kroimy w paski. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i przez kilka minut szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy wątróbkę i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aż mięso się zetnie.

W naczyniu z wodą namaczamy bułkę i trzymamy do zmięknięcia. Wszystkie wcześniej otrzymane produkty wraz z wyciśnięta bułką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia  z drobnym sitkiem. Robimy to kilkakrotnie dodając w międzyczasie jajka, pastę truflową  i przyprawy.

Foremkę do pasztetu wykładamy papierem i układamy na nim naszą jednolitą otrzymaną masę. Pieczemy w piekarniku przez około jedną godzinę w temperaturze 180 stopni. Należy pamiętać, że przed pieczeniem wierzch pasztetu posmarować tłuszczem, aby nie uległ wysychaniu. Smacznego

 

 

Gesiachata.pl