Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Przedstawiamy kolejny pomysł jak dobrze przygotować piersi z gęsi. Dziś w wydaniu z czerwonym winem oraz owocami: gruszką i żurawiną.

Przed przystąpieniem  do wykonania należy zaopatrzyć się w: 1 podwójna pierś z gęsi , sól, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku, 250 ml wytrawnego czerwonego wina, 4 gruszki, sok jabłkowy, cynamon i żurawina w słoiczku.

Pierś myjemy i osuszamy. Następnie oddzielamy ją od kości ,skórę nacinamy w ukośną kratkę i rozcinamy mięso na dwie równe części. Olej mieszamy  z ziołami i czosnkiem. Pierś nacieramy solą i otrzymaną panierką. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju wkładamy mięso i podsmażmy z każdej strony po kilka minut, zaczynając od tej z skórą. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i podlewamy szklanką soku oraz wina. Na koniec wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez godzinę podlewając co jakiś czas powstałym sosem.

Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż i wybieramy gniazda nasienne. Posypujemy je cynamonem i podlewamy kilkoma łyżkami soku jabłkowego i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut przed końcem pieczenia.

Po wyjęciu gęsi z piekarnika odczekujemy około 15 minut i kroimy ją w plastry. Podajemy z gruszką napełnianą żurawiną i ziemniakami z wody. Smacznego

 

 

 

 

Targsmaku.pl