Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

W naszym kąciku zapoznaliśmy się już z kilkoma sposobami przyrządzania pasztetu z gęsi. Jednak dobrych przepisów nigdy za dużo. Wprowadzimy dziś Państwa w kunszt wykonywania pasztetu bez pieczenia z porzeczkową galaretką.

Składniki, których potrzebujemy to: 1 kg gęsi (skrzydełka, szyje, udka), 200 g wątróbki  z gęsi, 1 cebula, ½ selera, 1 korzeń pietruszki, 2 ząbki czosnku, 10 łyżeczek żelatyny, 1 łyżka tłuszczu gęsiego, 200 g czerwonych porzeczek, kilka gałązek tymianku, 1 łyżka brązowego cukru oraz przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie.

Elementy z gęsi myjemy i wrzucamy do garnka. Gotujemy, dodajemy przyprawy obrany korzeń pietruszki i seler. Razem gotujemy wszystko około 1,5 godziny. Po upływie wskazanego czasu z wywaru wyjmujemy warzywa i mięso, które oddzielamy od kości. Z wywaru odlewamy około pół litra i rozpuszczamy w nim żelatynę.

Wątróbkę namoczoną wcześniej w mleku oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Na tłuszczu z gęsi szklimy drobną pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy wątróbkę i podsmażamy całość, aż wątróbka będzie miękka.

Do miksera wkładamy warzywa, wątróbkę podsmażoną z czosnkiem i cebulą oraz wywar  z żelatyną. Wszystkie składniki miksujemy razem, odlewamy w foremki i wrzucamy do lodówki.

Kolejnym etapem będzie wykonanie galaretki. Do garnka wlewamy 0,5 litra wody, wrzucamy porzeczki, cukier i gotujemy przez około 5 minut. Następnie odcedzamy owoce a do kompotu dodajemy 5 łyżeczek żelatyny. Studzimy. Na schłodzonym pasztecie układamy surowe porzeczki i listki tymianku. Zalewamy galaretką i odstawiamy do lodówki. Smacznego

 

Sklep.gesiachata.pl