Gęś według kulinarnych mistrzów: gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym Kikkomann według Grzegorza Łopanowskiego.

Dziś w kuchni mistrzów kucharz nietuzinkowy, znany z kącików kulinarnych telewizji TVN oraz radia. Prowadzący w programie Top Chef – Grzegorz Łopanowski oraz jego wykwintne danie – gęś pieczona z jabłkami, majerankiem i sosem sojowym Kikkomann. Zapraszam do gotowania.

 

Przygotowanie do pracy w kuchni tradycyjnie już zaczynamy od zakupu potrzebnych nam składników dla wykonania potrawy, a z pewnością nie jest to długa lista: 1 cała tuszka gęsi, kilka średniej wielkości czerwonych jabłek, kilka łyżek suszonego majeranku, kilka gałązek tymianku, kilka gałązek rozmarynu, kilka łyżek sosu sojowego, 2-3 łyżek miodu oraz niezbędne w kuchni sól i pieprz. Mamy już produkty, teraz czas na przygotowanie mięsa.

Mięso z gęsi czyścimy, myjemy a na końcu osuszamy. Wnętrze tuszki nacieramy pieprzem i solą według naszego uznania i zostawiamy, a w tym czasie myjemy i kroimy jabłka w niewielkie kawałki, mieszamy z przygotowanym majerankiem i ciasno upychamy w środku gęsi. Na zewnątrz mięso nacieramy świeżym czarnym zmielonym pieprzem oraz obkładamy gałązkami tymianku i rozmarynu, tak żeby mięso nabrało aromatu ziół. Następnie nagrzewamy piekarnik do około 150-160 stopni i wstawiamy gęś do środka. Pieczemy od 2,5 do 3 godzin.

W trakcie pieczenia zbieramy wytopiony tłuszcz i wlewamy do przygotowanej miseczki mieszając wraz z sosem sojowym oraz miodem. Pół godziny przed końcem gęś od czasu do czasu polewamy uprzednio przygotowanym sosem, zabieg ma na celu uzyskanie dobrze zarumienionego mięsa i usmażeniem go „ na chrupko”.

Po upłynięciu czasu i osiągnięciu zamierzonego celu - koloru pieczeni, wyjmujemy ją z piekarnika. Ze środka gęsi wyciągamy wcześniej włożone kawałki jabłek. Tak przygotowane danie, możemy podawać z dodatkami w postaci np: puree selerowe lub pietruszkowe. Smacznego.

 

 

Grzegorzlopanowski.pl