Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Zabierzemy dziś Was w daleką podróż, aby przekonać się w jaki sposób przyrządzić gęś  w orientalnym stylu z delikatną nutką słodkości j i pikanterii. Zapraszamy do kuchni azjatyckiej.

Składniki potrzebne do wykonania 4 porcji potrawy: 2 filety z piersi gęsi, 2 łyżeczki ziaren kopru, 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich, 2 czerwone papryki, 1 główka kapusty paksoi, 1 średniej wielkości cebula, 2 łyżki oleju oraz 150 ml sosu słodko – pikantnego.

Filety z gęsi myjemy i osuszamy. Dla dekoracji nacinamy je w równą kratkę na ich powierzchni. Do brytfanny wlewamy 1 łyżkę oleju i rozsmarowujemy go po całej powierzchni naczynia. Mięso układamy skórą do dołu i smażymy przez około 10 minut na średnim ogniu, następnie odwracamy je i podsmażamy kolejne 3 minuty. Mięso posypujemy ziarnami kopru oraz chińską przyprawą i odstawiamy do piekarnika, aby piec je w temperaturze 200 stopni prze godzinkę.

Paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w równą kostkę. Z kapustki wycinamy głąb. Białe części kroimy w plasterki, a zielone w kawałki.

Cebule obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju i szklimy warzywo. Następnie dokładamy paprykę i chwilkę podsmażamy razem. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Kolejno po doprawieniu zalewamy warzywa 150 ml wody i gotujemy, aż do wyparowania połowy z niej. Wtedy dodajemy kapustę, sos azjatycki i 5 łyżek wody. Zagotować.

Upieczone mięso kroimy w plasterki. Sos z dna brytfanny odtłuszczamy, mieszamy wraz  z warzywami i polewamy nimi mięso. Smacznego

 

 

 

Styl.pl