Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Udka gęsie pieczone w cydrze z jabłkowym puree to z pewnością potrawa, która zadowoli nawet bardzo wymagające podniebienia.

Składniki potrzebne do wykonania potrawy to: 2 gęsie udka, 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta), 400 ml cydru, łyżka miodu gryczanego, ząbek czosnku, gałązka świeżego rozmarynu, 1/5 doniczki świeżego tymianku oraz sól dla smaku.

Na początek zajmiemy się udkami, później natomiast zrobieniem jabłkowego puree. Udka  z gęsi oczyszczamy, myjemy oraz osuszamy. Z każdej ze stron nacieramy mięso czosnkiem,  a następnie solimy oraz dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Na noc odstawiamy do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki udka obsmażamy na patelni i układamy w brytfannie. Pieczemy je 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upływie czasu dolewamy 300 ml cydru i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso smarujemy miodem gryczanym dzięki temu będzie bardziej chrupiące.

Przechodzimy do robienia jabłkowego puree. Jabłka myjemy i osuszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika studzimy i kroimy w małe kawałki. Przekładamy do rondelka  i dodajemy 100 ml cydru i dusimy przez 10 minut. Całość miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Smacznego

 

 

Wszelkieprzepisy.pl