Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Naszą dzisiejszą bohaterką dnia jest gęś pieczona z jabłkiem i żurawiną.

Do wykonania dania potrzebujemy: gęś ważąca około 4,5 kilograma, 2 jabłka (najlepiej szara reneta), 2 łyżki suszonej żurawiny, 12 jagód jałowca, 2 duże ząbki czosnku, 3 łyżki majeranku oraz dla smaku sól.

Gęś myjemy osuszamy oraz oczyszczamy, odcinamy kuper oraz usuwamy nadmiar tłuszczu znajdujący się na korpusie. Następnie jeszcze raz myjemy mięso.

Gęś porządnie nacieram na zewnątrz i wewnątrz sporą ilością soli. Jabłka myjemy i obieramy. Wycinamy z nich gniazda nasienne. Żurawinę oraz jagody jałowca rozcieramy w moździerzu i mieszamy w misce wraz z wyciśniętym czosnkiem. Pastę, którą otrzymamy za pomocą dłoni rozcieramy dokładnie wewnątrz gęsi, z wierzchu natomiast posypujemy mięso majerankiem.

Do wnętrza gęsi pakujemy poobierane i pozbawione wcześniej gniazd nasiennych jabłka. Po czym starannie grubą nicią zszywamy otwór, przez który wkładaliśmy owoce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni włączając termoobieg. Gęś układamy w brytfannie piersią do dołu. W trakcie pieczenia podlewamy wytopionym tłuszczem. Po około 45 minut zmieniamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy kolejne 150 minut. Na 45 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywę i ponownie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, tak aby ładnie zarumienić skórkę. Po upływie tego czasu danie jest gotowe. Smacznego

 

 

 

Gotujmy.pl