Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Większość ze znanych mi osób zdecydowanie bardziej stawia na treściwe mięsne pokarmy. Jeżeli zupa to zawsze z drugim daniem. Zatem dzisiaj chciałbym obalić mit i pokazać w jaki prosty sposób można wykonać przepyszną treściwą zupę. Zapraszam na krupnik na gęsinie.

Najpierw zaopatrzmy się w składniki : 1.3 kg piersi z gęsi, 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pora, pietruszka, 2 litry zimnej wody, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 100 g kaszy jęczmiennej, około kilograma ziemniaków, 1 cebula, łyżka oleju, krupnik rodzinna zupa, 5 łyżek wraz z wodą.

Z mięsa oddzielamy skórę. Umyte i oczyszczone wkładamy do garnka. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę seler oraz por. Całość zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Po zalaniu wodą wsypujemy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu około 60 minut. W trakcie gotowania sprawdzamy czy warzywa są już miękkie. Jeżeli tak to wyjmujemy je a wywar z mięsem gotujemy dalej.

Ziemniaki myjemy, i kroimy w małą równą kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy  w małą kostkę. Szklimy ją na oleju roślinnym.

Po upływie 60 minut z zupy wyjmujemy mięso i kroimy na kawałki. Ponownie wrzucamy je do zupy wraz z kaszą jęczmienną i ziemniakami. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut.

5 łyżek krupniku rozrabiamy ze szklanką zimnej wody dokładnie mieszając widelcem.  W międzyczasie do zupy wrzucamy zeszkloną cebulę.

Zupę odstawiamy  z gazu i dolewamy krupniku ciągle mieszając. Ponownie wstawiamy na gaz i gotujemy przez około 5 minut. Wyjęte wcześniej warzywa kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce i ponownie wrzucamy do zupy. Krupnik podajemy z natką pietruszki. Smacznego.

 

 

 

Zakochanewzupach.pl