Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Wraz ze wzrostem temperatury na dworze większość z nas z zaczyna powolutku przygotowywać się do sezonu grillowego. Dlatego na dziś polecamy smaczną biała kaszankę na gęsinie, znakomitą na grilla jak i spożycia na zimno.

Produkty potrzebne do zrobienia kaszanki to: porcja rosołowa z gęsi, skórki od boczku, skwarki z gęsich skórek, ścinki mięs, kasza gryczana 2 szklanki, kasza jęczmienna 1 szklanka, 6 szklanek wody, 2 łyżki kostki rosołowej (własnego wyrobu), jelita wieprzowe, ½ łyżeczki liścia laurowego, ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz oraz czosnek granulowany 1 łyżeczka.

Do garnka wlewamy 6 szklanek wody, którą następnie solimy. Umyte kawałki mięsa wrzucamy do naczynia, stawiamy na ogniu i gotujemy do osiągnięcia miękkości.

Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z garnka, studzimy i rozdrabniamy na małe kawałki. Wywar, który powstał po ugotowaniu mięs przecedzamy przez sitko. Następnie wywar wlewamy do garnka, a wraz z nim wrzucamy pokrojone mięso, kostkę rosołową własnego wyrobu oraz wszystkie niezbędne przyprawy. Wszystko doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się naczynia dorzucamy wypłukane kasze i cały czas mieszamy do zgęstnienia całości. Gdy kasze będą sparzone w 60% kończymy gotowanie.

Po ugotowaniu na około 30 minut przykrywamy naczynie z wywarem, tak aby kasza doszła do potrzebnego nam stanu. Po upływie tego czasu do kaszy dodajemy skwarki i mieszamy.

Po wystudzeniu kaszy nadziewamy ją w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w wodzie. Smacznego

 

 

Smaker.pl