Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Zupa z gęsi, papryki i gruszek to mix smaków, ale warto spróbować. Zapraszamy do zapoznania się w jaki sposób wykonać to  smaczne danie.

Składniki, które potrzebujemy to: 2 papryki, 2 cebule, 2 łyżki tłuszczu z gęsi, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, 2 piersi z gęsi, 2 gwiazdki anyżu, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 goździków, 5 szklanek bulionu, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 gruszki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz dla smaku sól i pieprz.

Na początek myjemy paprykę i kroimy w drobną równą kostkę. Cebule obieramy i wraz z papryką wrzucamy na patelnię i podsmażamy około 3 minut na gęsim tłuszczu.

Następnie dodajemy do warzyw zmieloną pierś z gęsi, zgnieciony czosnek oraz majeranek. Wszystko dusimy około 15 minut.

Przekładamy wszystko do garnka i dodajemy kolejne składniki: anyż, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Zalewamy całość bulionem i gotujemy. Po upływie 30 minut dodajemy fasolę oraz pokrojoną w kostkę gruszkę. Po kolejnych 20 minutach dolewamy koncentratu pomidorowego, doprawiamy dla smaku solą i pieprzem i na niewielkim ogniu trzymamy jeszcze przez około 20 minut.

Zupa najlepsza jest dnia następnego wraz z kromką razowego chleba podsmażanego  z czosnkiem na gęsim tłuszczu. Smacznego

 

 

 

Kukbuk.com.pl