Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Zbliża się długi weekend majowy. Czas odpoczynku, wyjazdów oraz spotkań z rodziną. Jest to również moment ,w którym zastanawiamy się co nowego przygotować w kuchni dla naszych bliskich lub znajomych. Polecamy gulasz z gęsi. Zrobienie takiej potrawy nie wymaga dużej wprawy, a więc jest to danie dla każdego.

Do wykonania przygotuj: 2 duże piersi z gęsi, 1 dużą cebulę, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 duże ziemniaki, kilka marchewek, 1 seler naciowy, 1 rzepę oraz około 1 litra bulionu wołowego.

Na początek myjemy wszystkie warzywa, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kolejno: drobno siekamy cebulę i czosnek, ziemniaki, marchewkę, seler naciowy i rzepę w kostkę.

Szykujemy sobie duży rondel do którego wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy ją. Wrzucamy do środka połowę selera, czosnek i cebulę. Wszystkie warzywa podsmażamy około 3 minut.

Piersi z gęsi myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę i dorzucamy do naczynia z warzywami. Podsmażamy około 8 minut cały czas mieszając, aby ładnie zarumienić mięso.

Do naczynia z mięsem i warzywami dolewamy litr wołowego bulionu. Pozostawiamy całość na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinkę.

Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe warzywa i dusimy je jeszcze prze 30 minut, aż staną się miękkie. Gulasz gotowy. Smacznego!

 

 

 

 

Jejswiat.pl