Gęś według kulinarnych mistrzów: gęś pieczona w pomarańczach i cynamonie według Jamiego Olivera.

Dziś w szkole mistrzów gotowania poznamy reprezentanta Wielkiej Brytanii, autora wielu książek o gotowaniu oraz popularnego showmena programów kulinarnych, który jest sławny dzięki krucjacie przeciw… karmieniu dzieci żywnością typu Fast Food.

 

Do wykonania gęsi w pomarańczach, potrzebujemy: 1 dużą gęś, 6 lasek cynamonu, 6 gwiazdek anyżu, 2 łyżeczki goździków, kawałek imbiru, 2 pomarańcze (pokrojone w plasterki), czerwony ocet winny oraz sól i pieprz.

Przechodzimy do wykonania: Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni, a w międzyczasie  3 laski cynamonu, 1 łyżeczkę goździków oraz 3 gwiazdki anyżu i imbir ucieramy razem  w moździerzu. Gęś wkładamy do brytfanny (skrzydłami do góry) i nacieramy solą i pieprzem oraz uzyskaną mieszanką przypraw. Mięso obłożone resztą przypraw, które zostały wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy przez około  2 godziny.

Po czasie, który upłynął wyjmujemy brytfannę i okładamy mięso plastrami pomarańczy i ponownie wstawiamy do piekarnika na około od 1,5 do 2 godzin. Po około 3,5 godziny mięso powinno być upieczone. Bardzo łatwo to sprawdzić, idealny moment jest wtedy kiedy mięso ładnie odchodzi od kości na nóżce.

Kiedy gęś będzie już gotowa wyjmujemy ją z piekarnika, polewamy wytopionym tłuszczem. Po ostudzeniu owijamy folią i wkładamy do lodówki. Kiedy nadejdzie moment podania rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i wkładamy do niego mięso na 30 minut. Po upływie czasu nasza gęsina odzyska kolor oraz stanie się chrupiąca i znakomita do podania na każdą okazję.

 

 

Pinkhungry.pl