Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Pieczona gęś świetnie smakuje faszerowana grzybami oraz mięsem mielonym. Przepis ten przypadnie do gustu nawet największym koneserom mięsa z gęsi, gdyż jest prosty  w przygotowaniu i cechuje się dużymi walorami smakowymi.

Do przygotowania dania potrzebujemy: 1 średniej wielkości gęś, 3 kg ziemniaków, sól, 1 wątroba z gęsi lub 15 dag wątróbek drobiowych, 3 dag suszonych grzybów leśnych, 2 czerstwe bułki, 2 średnie cebule, 2 jajka, 30 dag mielonego mięsa, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, ½ łyżki kminku,  2 łyżki masła i 1 łyżkę smalcu.

Gęś myjemy i osuszamy. Oczyszczoną nacieramy solą wewnątrz i na zewnątrz. Tak sprawioną odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Dzień wcześnie namaczamy grzyby tak aby zmiękły. W dniu przygotowania dania gotujemy je. Bułki zalewamy wodą i trzymamy do osiągnięcia miękkości. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Na koniec podsmażamy ją na tłuszczu.

Wątróbkę mielimy wraz z cebulą, bułkami oraz grzybami. Do całości dodajemy mielone mięso, jajka, sól roztartą z czosnkiem oraz pieprz. Farsz po zmieleniu dokładnie mieszamy w jedną całość i pakujemy go do wnętrza gęsi, którą następnie zszywamy nićmi.

Po zszyciu gęś nacieramy  majerankiem i wkładamy do brytfanny. Pieczemy pod przykryciem około 2 godzin, od czasu do czasu podlewając wytopionym z mięsa tłuszczem.

Gdy gęś będzie już miękka zdejmujemy pokrywę i pieczemy, aż się zarumieni. Upieczoną podajemy ozdobioną borówkami. Smacznego

 

 

 

Beszamel.se.pl