Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Skosztujmy gęsich nóg duszonych w ciemnym piwie z dodatkiem pieczonej kapusty. Sprawdzony przepis od Karola Okrasy.

Na początek zaopatrzmy się w składniki potrzebne do wykonania dania, a są to: 4 gęsie nogi, 400 ml  ciemnego piwa, 1 łyżka ziaren kolendry, 4 goździki, 3 ziela angielskie, 30 g suszonej żurawiny, 2 łyżki miodu, 1 limonka, 1 łyżka imbiru, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, biała kapusta, papryczka chilli, 150 g masła, tymianek, sól, pieprz biały, olej oraz oliwa z oliwek.

Jako pierwsze zajmujemy się obsmażeniem udek. W tym celu myjemy je, osuszamy  i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni układamy je najpierw skórą do dołu a następnie przekładamy na drugą stronę. Kończymy kiedy będą miały złotawy kolor. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę natomiast czosnek w plasterki.

Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na części tłuszczu podsmażamy cebulę  i czosnek. Następnie dodajemy: łyżkę imbiru, łyżkę ziaren kolendry, goździki i ziele angielskie. Podlewamy piwem i wrzucamy ½ papryczki chilli, ½ masła i łyżkę miodu. Gdy sos zgęstnieje dolewamy wodę i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy gęsie nogi i wkładamy w naczyniu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 1,5 godziny.

Na koniec zajmujemy się kapustą. Kroimy ją w kostkę i parzymy przez 30 minut we wrzątku, a następnie obtaczamy w oliwie z oliwek. Na wierzch posypujemy kapustę tymiankiem  i posiekanym chilli. Doprawiamy miodem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez kilka minut.

Upieczoną gęś wyjmujemy, a sos przelewamy do oddzielnego naczynia. Dodajemy pozostała część masła i sok z limonki. Całość miksujemy i zagotowujemy. Nogi obieramy z kości i wkładamy do sosu dodając żurawiny. Na upieczoną kapustę ścieramy skórkę z limonki i doprawiamy sokiem. Smacznego

 

 

Kuchnialidla.pl