Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Ostatnio opisywaliśmy danie pochodzące z programu MasterChef. Dzisiejsza potrawa również pochodzi z tej kuchni, ale została przyrządzona przez junior - kucharza Patryka Piskorza, a będzie to pierś z gęsi z puree z pietruszki, sosem malinowym i chipsami z buraka. Zapowiada się smacznie.

Składniki potrzebne do wykonania dania to: 1 pierś z gęsi, tymianek, 5 pietruszek, łyżka śmietany 36%, łyżeczka soku z cytryny, 200 g malin, łyżka cukru, 1 burak, 1 garść orzechów, suszone nagietki, masło, sól, pieprz oraz oliwa do smażenia.

Pierś z gęsi myjemy i osuszamy. Marynujemy ją przygotowanymi wcześniej przyprawami. Pietruszkę obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż będzie miękka. Po ugotowaniu blendujemy ją z łyżką śmietany i odrobiną masła. Przyprawiamy.

Następnie pierś z gęsi obsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut.

Maliny myjemy. Blendujemy je oraz przecieramy przez sitko. Tak przygotowane doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Orzechy natomiast podprażamy na suchej patelni.

Buraka myjemy i kroimy w równe plastry. Suszymy go chwilkę  w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni.

Po przygotowaniu na talerz układamy puree z pietruszki, pokrojoną w plastry pierś z gęsi i dekorujemy kwiatami oraz sosem z malin. Smacznego

 

 

 

 

 

Masterchefjunior.tvn.pl