Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Gęś smażona z jabłkami, śliwowicą, ziołami i szafranowym puree według Aleksandra Barona to dzisiejsze danie dnia. Zapraszamy do wykonania go samemu zgodnie z przepisem.

Do przygotowania dania potrzebujemy: 2 gęsie piersi, sól, pieprz, 2 kwaśne jabłka, 2 cebule, ½ główki czosnku, 100 ml śliwowicy, 8 gałązek tymianku, 8 gałązek szałwii,  4 gałązki rozmarynu. Do zrobienia puree: 1 kg ziemniaków, 200 ml mleka, 100 g masła oraz szczypta szafranu.

Pierś z gęsi myjemy i osuszamy. Nacieramy z każdej ze stron solą oraz pieprzem. Tak przygotowane mięso kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu. Rozgrzewamy powoli patelnie. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać podlewamy nim piersi z gęsi.

Po upływie kilku minut dokładamy połówki nieobranych jabłek i cebuli oraz obrane ząbki czosnku ( dwa z nich zostawiamy surowe).

Mięso smażymy około pół godziny, odwracając piersi od czasu do czasu aby podpiekły się nam idealnie z obu stron. Po koniec pieczenia mięso powinno być lekko krwiste.

Podczas gdy gęś się smaży my możemy przystąpić do zrobienia puree. Ziemniaki gotujemy około 20 minut w mundurkach, aż będą miękkie. Podgrzewamy mleko z szafranem, masłem ciągle mieszając. Ugotowane ziemniaki tłuczemy na puree, wlewamy szafranowe mleko i mieszamy.

Kolejnym etapem jest zrobienie sosu. Blendujemy razem usmażone jabłka i czosnek, gęsi tłuszcz z patelni, śliwowicę, listki ziół i resztkę czosnku.

Na talerzach kładziemy po porcji szafranowego puree, a na nim układamy plastry gęsiej piersi i skrapiamy sosem jabłkowo-ziołowym. Smacznego

 

 

 

Ugotuj.to