Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Rozpoczęły się już wakacje, a my mamy przygotowane coś dla amatorów grilla. Gęś grillowana tradycyjnie.

Składniki potrzebne do grillowania gęsi to: jedna cała gęś ważąca około 4 kilogramów, 4 średniej wielkości jabłka, pieprz biały, sól, tymianek, majeranek, 2 szklanki soku jabłkowego, 1 szklanka wody z łyżką stołową soli.

Gęś dokładnie myjemy wewnątrz i na zewnątrz. Po umyciu osuszamy papierowymi ręcznikami. Nacieramy solą i pieprzem dokładnie z każdej strony. Dodatkowo wewnątrz używamy tymianku i majeranku.

Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy je w równe ćwiartki. Gdy jabłka są już przygotowane nadziewamy nimi gęś od środka i zaszywamy igłą i grubymi nićmi.

Aluminiową miskę napełniamy filiżanką soku jabłkowego i stawiamy ją na ruszcie grilla. Gęś umieszczamy na stojaku na pieczeń i układamy na misce.

Mięso powinno grillować się w temperaturze 180 stopni przez około 3 godziny. Jednak gdy skórka zrobi się zbyt brązowa należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Jeżeli z kolei skrzydełka zbyt się przypieką można owinąć je folią aluminiową. W trakcie pieczenia uzupełniamy miskę sokiem z jabłek.

Gdy gęś będzie już gotowa zdejmujemy ją z grilla i możemy pokroić po około 15 minutach po delikatnym wystygnięciu. Smacznego.    

 

 

 

Weberstephen.pl