Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Skąd pomysł na zupę z gęsi z zacierkami? A otóż gdy mam do zrobienia  gęś, ale nie pieczemy jej w całości możemy wykorzystując poszczególne elementy zrobić z niej pyszną zupę.

Do ugotowania zupy potrzebujemy; korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko, włoszczyznę, garść suszonych grzybów, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól i 3 ziemniaki. Do zrobienia zacierki: 200 g mąki, 2 jajka, 4 łyżki zimnej wody oraz szczyptę soli.

Mięso myjemy i wrzucamy do garnka, a wraz z nim marchewkę, pietruszkę, kawałek selera oraz cebulę, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy i sól. Całość zalewamy zimna wodą i gotujemy, aż mięso będzie odpowiednio miękkie.

Ugotowaną zupę przecedzamy. Mięso wyciągamy i możemy wykorzystać np. do zrobienia pierogów. Grzyby zostawiamy do zupy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kostki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Kolejnym etapem jest zrobienie zacierki. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, wodę i sól. Z całości ugniatamy ciasto. Następnie ścieramy je na tarce.

Przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy i odcedzamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

Do przecedzonego wywaru dodajemy ugotowane ziemniaki, grzyby i zacierki. Wszystko razem zagotowujemy. Smacznego

 

 

Krolestwogarow.pl