Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Kartacz jest to regionalna potrawa znana głównie w północno – wschodnie Polsce. Ma owalny kształt i jest to mikst połączenia tartych ziemniaków surowych i gotowanych. Dziś pokażemy jak wykonać kartacze z gęsiną.

Składniki potrzebne do wykonania ciasta ziemniaczanego na kartacze to: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 500 g surowych ziemniaków, 2 jajka, 100 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej.

Farsz przygotujemy z : 2 ugotowane gęsie udka, cebula, łyżka gęsiego smalcu oraz sól i pieprz dla smaku.

Na początek ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, a te surowe ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dokładnie starte ziemniaki odciskamy z wody  na gazie.

Do miski wrzucamy surowe oraz ugotowane ziemniaki. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczana i pszenną, a także jajka i sól. Wszystko dokładnie zarabiamy w jednolitą całość.

Następnie przygotowujemy farsz. Z ugotowanych udek wycinamy kość. A pozostałe mięso mielimy w maszynce. Do mielonki dodajemy cebulę podsmażoną wcześniej na gęsim smalcu oraz sól, pieprz. Gdy farsz jest zbyt suchy możemy dolać odrobinę wywary z gęsiny.

Z otrzymanego cista robimy placek wielkości dłoni. Na jego środek nakładamy farsz i zlepiamy go z każdej ze stron robiąc kartacza lub też cepelia. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 20 minut do wypłynięcia. Danie gotowe. Smacznego

 

 

Gotujmy.pl