Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

W naszym kąciku kulinarnym przedstawiliśmy już mnóstwo przepisów z gęsiną.  Jak wiemy, z  tego mięsa można zrobić wiele smakołyków. Dziś pomysł na wyborną kiełbasę z gęsi.

Czas na zakupy. Do wykonania dania potrzebujemy: 1 kilogram mięsa z piersi gęsi, po 50 dag chudego boczku i łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, łyżka przyprawy do mięsa, ziele angielskie, sól, pieprz oraz majeranek. Dodatkowo w sklepie mięsnym musimy zakupić 2 metry cienkich jelit.

Mięso z gęsi myjemy i osuszamy. Wraz z niewielkimi kawałkami wędzonego boczku oraz łopatką wieprzową przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, najlepiej z sitem o dużych oczkach.

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z bulionem. Doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 3 godziny.

Jelita myjemy i namaczamy przez 2 godziny w wodzie. Przez ten czas zmieniamy ją kilkakrotnie.

Mięso wyrabiamy, a następnie za pomocą specjalnej maszyny z małym czubkiem napełniamy jelita. Formujemy kiełbaski o długości około 15 centymetrów i co dokładnie taką odległość wiążemy supły.

Kiełbaski kładziemy na blachę nakłuwamy i smarujemy olejem. Pieczemy około 35 minut  w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podajemy wraz z sosami oraz ziemniakami lub na zimno. Smacznego

 

Gazetakrakowska.pl