Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

W tym tygodniu polecamy przepis z kuchni Lidla, to znakomite piersi gęsi w pomarańczach z pyzami (własnej roboty) i kapustą z jabłkami.

Produkty potrzebne do wykonania dania: 4 piersi z gęsi, 4 pomarańcze, 50 g suszonych śliwek, 100 ml czerwonego wytrawnego wina oraz 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Do wykonania marynaty potrzebujemy: 1 litr soku pomarańczowego z miąższem, 50 ml oliwy  z oliwek, 100 ml bulionu, zioła prowansalskie, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Pyzy zrobimy z : 1,5 szklanki mąki pszennej, 10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 80 ml wody, 1 jajko, 25 g masła i sól. Kapusta z jabłkami: 400 g czerwonej kapusty, 2 jabłka, 4 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki cukru oraz sól i czarny pieprz.

Piersi z gęsi myjemy i osuszamy. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Śliwki natomiast tniemy na małe paseczki. Wszystko dodajemy do marynaty i łączymy razem z mięsem. Na noc odstawiamy do lodówki.

Wyjmujemy mięso z marynaty. Układamy na patelni i pieczemy skórą do dołu, aż do wytopienia tłuszczu. Gęsinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą                   i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę. Aby mięso podczas pieczenia nam się nie wysuszało podlewamy je wytopionym tłuszczem. Sos w którym piekło się mięso wlewamy do naczynia i mieszając dosypujemy mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody.

Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy sól, drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Odstawimy wymieszane na około 15 minut. Następnie mąkę mieszamy z żółtkiem i roztopionym masłem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę. Z ciasta formujemy 4 pyzy, posypujemy mąka nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Pyzy gotujemy na parze około 15 minut.

Kapustę szatkujemy jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Całość wrzucamy na patelnie i pod przykryciem  z odrobiną wody dusimy przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.

Na talerzu układamy gęś i pyzę, Polewamy niewielką ilością sosu. Podajemy wraz z czerwoną kapustą ozdobioną gałązką tymianku. Smacznego

 

 

Kuchnialidla.pl