Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

Kolejna odsłona dania z pieczonej gęsi. Dziś będzie to mięso przygotowywane w kawałkach. Bardzo smaczna i doskonała potrawa na każdą okazję.

Do upieczenia gęsi potrzebujemy: gęś, 2 duże jabłka, 2 średnie cebule, czarny pieprz, słodka papryka, majeranek oraz sól. Gęś myjemy i osuszamy. Dzielimy ją na około 6 równych części (w zależności od wielkości tuszki). Podroby czyli: szyję i skrzydła możemy zużyć do ugotowania rosołu z gęsi. Pokrojone już kawałki z gęsi nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką  i zostawiamy na noc w lodówce. Mięso smażymy z każdej ze stron, aż do osiągnięcia złotego koloru. Kiedy będzie już delikatne podsmażone wrzucamy do brytfanny wraz z wytopionym tłuszczem i zalewamy wodą (około ¾ szklanki) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem godzinkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 8 części. Cebulę kroimy w ćwiartki. Podzielonymi na części warzywami obkładamy piekące się mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 40 minut. Po usmażeniu gęś odkładamy do wystygnięcia. Po tym czasie kroimy ją na jeszcze mniejsze plastry. Doskonale smakuję  wraz z czerwoną kapustą oraz żurawiną.

Smacznego

 

 

 

 

Jawagabunda.pl