Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
26
Wt, Wrz

Marcin Staniszewski to kucharz młodego pokolenia, gotujący zgodnie z trendem slow food.   Na co dzień jego dania  możemy smakować w Krakowskiej restauracji „27 porcji”. W naszym kąciku kulinarnym podzieli się z nami przepisem na pierś z gęsi z sosem pigwowym na puree brokułowym z kaszą gryczaną w soku buraczanym z jabłkiem i czarną rzepą.

Tomasz Dziura  szef kuchni w krakowskiej restauracji „Andromeda”  jest znawcą potraw z gęsi jak mało kto. Liczne nagrody  króla gęsiny świadczą o bogatym doświadczeniu tego kucharza. Dziś mamy możliwość wypróbować tatar z gęsi z ziołami i chrupiącym orkiszem i bulwą słonecznika.

Na festiwalu Gęsiny w Przysieku oprócz Jakuba Kuronia można było skosztować potraw i zobaczyć jak w kuchni radzi sobie Marieta Marecka. Blogerka, poszukiwaczka kulinarnych inspiracji oraz prowadząca program o gotowaniu na kanale  Kuchnia Plus. Jedną  z jej ulubionych potraw z gęsi jest: pieczona pierś z gęsi z buraczkami i kluskami z bryndzy.