Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
26
Wt, Wrz

O tym, że Karol Okrasa jest świetnym kucharzem wszyscy już wiemy, ponieważ kilka z jego koronnych dań z gęsiny mieliśmy okazję opisywać, a może i nawet przygotować. Dziś po raz kolejny gościmy w jego kuchni. Tym razem przepis na gęś w najlepszym wydaniu, a będą to: duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym.

Jacek Zagórny, którego znamy już z naszego kącika kulinarnego to dla przypomnienia szef kuchni w restauracji Warsztaty Smaku w Tychach. Zaserwuje nam potrawę dla bardziej doświadczonych miłośników sztuki kulinarnej, a będzie to:  podwędzaną pierś z gęsi, blat z cydru, majonez z rukwi wodnej oraz puch z oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Gotowi? To zaczynamy!

W rodzinie Falkiewiczów wszystko robi się z pasją i dla pasji. Agata Falkiewicz założyła restaurację „Tabun” w Otominie w rejonach Gdańska. Inspirację w kuchni czerpie jak sama mówi z natu  i wszystkiego co ją otacza. Jej potrawy znajdują źródło w nowoczesności i składnikach najwyższej jakości, często zdobywanych z restauracyjnego ogródka owocowo-warzywnego. Według jej przepisu wykonamy dziś pieczone pierogi z gęsiną i suszoną żurawiną.