Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
22
Śr, Lis

Festiwal w Przysieku w województwie kujawsko-pomorskim jest jednym z największych w Polsce,  na którym możemy podziwiać niesamowite potrawy wykonane z gęsi. Podobnie było i w tym roku gdzie najlepsi kucharze prezentowali swoje dania z gęsiny. Jednym z nich był doskonale nam znany Jakub Kuroń, który wprawił w zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy daniem: krem z dyni na gęsinie z aromatem z trufli.

Michał Góra, kucharz młodego pokolenia, który zaczynał gotować w wieku 14 lat, a  gotowaniem profesjonalnym zajmuję się od 15. Jego inspiracją był inny znakomity kucharz Antony Bourdain, to od niego do dziś czerpie kuchenne inspiracje. Na co dzień związany z Puro Hotel Kraków i z marką Bonduelle Food Service, której jest ambasadorem. Zapraszamy do skosztowania razowej ciabaty z gęsią konfitowaną, marynowanymi burakami, endywią i kozim serem.

Marcin Budynek to kucharz i  założyciel Akademii Kulinarnej firmowanej własnym nazwiskiem. Znany jest  z programu o gotowaniu-  „Przepis Dnia”. Roladka z długo pieczonej gęsi z musem kalafiorowym z dodatkiem chlorofilu i aromatu mchu ze smażonymi borowikami to przepis, który zaprezentował na Kujawsko-Pomorskim festiwalu gęsiny, a my mamy przyjemność przedstawić go dzisiaj.

Zaprezentujemy Państwu dwa szybkie dania według kuchni Przemysława Bilskiego szefa w restauracji „Pod Nosem” w Krakowie. Jego kariera rozpoczęła się od wyjazdu w latach 90-tych do Londynu i obserwacji najlepszych kucharzy. Jak mówi sam o sobie, przeszedł wszelkie szczeble kariery gastronomicznej. I jest to klucz do zostania kucharzem kompletnym.