Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

To już ostatnia potrawa, zdobywcy trzeciego miejsca w konkursie na najlepszą gęsinę- Jacka Zagórnego. Jest to danie złożone z kilku odrębnych elementów, postaramy się każde z nich opisać osobno, a będzie to  Panna Cotta z Kozią Chałwą na Miodzie Pitnym z Pasieki Jaros ,Galaretka z Gęsiego Consomme z Szyi Gęsi Biłgorajskiej , Chrupiący Półgęsek od Renaty Osojcy , Kruszonka z Jabłek i Gęsiego Tłuszczu , Mus  z Kiszonego Jabłka. 

Ostatnim razem opisywaliśmy danie zdobywcy tytułu Króla gęsiny na rok 2015/2016. Czas na drugie miejsce, na którym uplasował się kucharz nowego pokolenia wychowany na kuchni Kurta Schellera, finalista drugiej edycji programu Top Chef-Przemek Błaszczak z  Mańana Bistro & Wine Bar w Chorzowie za przepis Salceson z Gęsich Podrobów z Kremem z Kiszonego Chrzanu i Suszonymi Liśćmi Jarmużu, Brukselki i Kapusty.

Jak co roku w listopadzie tak i w tym odbędzie się konkurs na najlepszą potrawę z gęsi z cyklu „Gęsina na Świętego Marcina”. Przypominamy, że pierwszą edycję w roku 2009 wygrał  Adam Chrząstowski. W roku 2015 do jury turnieju napłynęło, aż 87 przepisów. Dziś przedstawimy zwycięzcę tamtych zawodów Adriana Gabryszaka z restauracji Spiżarnia Warmińska w Olsztynie za przepis Lody jabłkowe z wątróbką gęsią podane na musie ze skorzonery z wanilią, tarniną i chipsem z skóry gęsiej.

Michał Grnyo to znakomity choć zapewne dla szerszego grona anonimowy kucharz, którego na co dzień możemy spotkać w restauracji „Dom Wigierski” w Wigrach. Preferuje on kuchnię tradycyjną z nutką nowoczesności. W gotowaniu bazuje na własnym doświadczeniu oraz na potrawach, które są charakterystyczne dla jego województwa. Poprzez gotowanie, spełnia swoje marzenia oraz promuje region podlaski jak i lokalnych producentów. Dziś mamy okazję spróbować pierś z gęsi duszoną z jabłkami i płatkami róży.