Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
26
Wt, Wrz

Wywiady

Początek hodowli gęsi w Instytucie Zootechniki –PIB  w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej sięga 1962 roku. Dziś gęś Biała Kołudzka ®  to znana na całym świecie marka, ceniona za doskonałą jakość. O hodowli rozmawiamy z dr inż. Haliną Bielińską, zastępcą dyrektora Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej.

 

Pani Dyrektor, gęś Biała Kołudzka ®   to znana na całym świecie marka. Co decyduje o jej walorach i rozpoznawalności w Polsce i na świecie?

Można użyć stwierdzenia, że gęś Biała Kołudzka ®   to fenomen polskiej myśli hodowlanej. W uznaniu za wspaniałe wartości użytkowe Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi nadał w 2012 roku miano rasy. To nasza jedyna znacząca gospodarczo rodzima gęś, która od 54 lat hodowana w Instytucie Zootechniki. To nasze dobro narodowe. Gęś jest odporna, przystosowana do hodowli w polskich warunkach. Mamy stada nieśne, z takiej hodowli pozyskujemy dużą liczbę dobrych jaj. Jedna samica produkuje 40 i więcej  gąsiąt w ciągu sezonu. Gęś Biała Kołudzka ®  jej mięso i tłuszcz  ma także walory smakowe i prozdrowotne. Przestrzegamy najwyższych standardów chowu, ptaki chodzą po pastwiskach i wybiegach, na świeżym powietrzu, jedzą to co lubią, otrzymują naturalne roślinne  pasze i stąd także doskonała jakość puchu i pierza. Jego sprężystość jest najwyższa na świecie, sprawdzona w  światowych laboratoriach. Naszym celem jest dbanie o genotyp gęsi Białych Kołudzkich ®  , dobrostan, doskonalenie cech użytkowych. Prowadzimy wieloletnie badania nad techniką chowu, żywienia i technologią lęgów.

W Polsce prowadzone są działania promocyjne polskiej gęsi. Czy możemy powiedzieć, że jej popularność wzrasta, że są ludzie zainteresowani hodowlą?

Popularność gęsiny sukcesywnie  wzrasta. 7 lat temu, gdy zaczynaliśmy jej promocję wraz z Urzędem Marszałkowskim  województwa kujawsko-pomorskiego oraz Slow Food, spożycie na jednego mieszkańca wynosiło 17 gramów. W tej chwili to 150-200 gramów na osobę. Rosnąca popularność wymusza utrzymanie większej hodowli gęsi.  Propagujemy też chów przyzagrodowy gęsi, edukujemy, mówimy jak utrzymać gęś w domowych warunkach, organizujemy spotkania, warsztaty i wykłady. Współpracujemy intensywnie z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi. A wszystko to ma aktywizować mieszkańców obszarów wiejskich do rozpoczęcia własnego chowu. Duże zainteresowanie jest zwłaszcza wśród kół gospodyń wiejskich. W tym roku w regionie kujawsko-pomorskim sprzedaliśmy ok. 16 tys. gąsiąt. Zainteresowanie rośnie, wylęgarnie nie nadążały z produkcją. Bardzo się z tego faktu cieszymy, bo chcemy rozwijać hodowlę gęsi Białych Kołudzkich®.

Obecnie wylęga się ok. 260 tys. piskląt, jakie są plany na przyszłość?

Stado zarodowe to około 8 tys. gęsi. Chcemy zmodernizować wylęgarnię do produkcji około pół miliona gąsiąt. Planujemy w najbliższym czasie inwestycje nie tylko w zakresie zakładu wylęgowego. Chcemy, żeby gęś Biała Kołudzka ®    była symbolem polskiej hodowli, wyznacznikiem trendów w drobiarstwie. A priorytetem jest, żeby gęsina znów trafiła na polskie stoły. Gęś wbrew obiegowym opiniom nie jest tłusta, łykowata, jest bardzo zdrowa ,to naturalne, smaczne mięso. Chów według naszych „przepisów”, proekologiczny, jest gwarantem jakości mięsa, tłuszczu oraz pierza i puchu.

Mówimy o gęsinie, która na razie jest rarytasem głównie na stołach naszych sąsiadów, być może wkrótce powróci na polskie stoły. Ale gęś to także doskonałe pierze i puch.

Materiał hodowlany z fermy zarodowej Instytutu sprzedawany jest w całości do ferm na terenie całego kraju. W naszym firmowym sklepie są przetwory, tuszki gęsie, po które przyjeżdżają ludzie z całej Polski, to ogromna satysfakcja. Głównym odbiorcą pierza i puchu jest natomiast Japonia, ale także rynek niemiecki i amerykański. Eksporterzy wiedzą, że japoński rynek to hit, jest bardzo pojemny, a poza tym Japończycy cenią i rozpoznają puch gęsi Białej Kołudzkiej ®  . Kołuda Wielka to po prostu  gwarancja jakości i marki.

Instytut ma na swoim koncie nagrody, laury.

To nagrody i laury, które otrzymujemy głównie podczas wystaw zwierząt hodowlanych. To czempionaty za hodowle,  wyróżnienia dla rodów nieśnego i mięsnego. Lokalnie nagrody związane są z promocja gęsiny, chowem przyzagrodowym, z promocją regionu kujawsko-pomorskiego, którego gęś jest symbolem.