Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
22
Śr, Lis

Wywiady

Tym razem udaliśmy się z wizytą do stolicy gęsi – Kołudy Wielkiej, miejscowości położonej na Kujawach, gdzie znajduje się Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny, w którym utrzymywana jest jedyna w Polsce i na świecie ferma zarodowa gęsi Białej Kołudzkiej. Na temat gęsi rozmawialiśmy z dr inż. Haliną Bielińską, kierującą Krajowym Ośrodkiem Badawczo-Hodowlanym Gęsi.

P. Gęś Biała Kołudzka® - na czym polega jej wyjątkowość, niepowtarzalność?
O. Na wyjątkowość składa się wiele cech. Przede wszystkim gęś Biała Kołudzka® jest jedynym polskim genotypem drobiu użytkowanego gospodarczo. W wyniku połączenia samca z rodu mięsnego W33 z samicą nieśną W11, powstaje mieszaniec W31- wspaniała gęś owsiana. Oczywiście nie byłoby to możliwe, bez zapewnienia optymalnych warunków utrzymania, dobrostanu, jakości pasz itd..
Początki prac badawczych w naszym instytucie sięgają roku 1962, kiedy to sprowadzona została prawdopodobnie z Danii pod nazwą: gęś biała włoska, a w roku 2012 uznana została jako odrębna rasa polska i genotyp: gęś Biała Kołudzka®. Ptaki cechuje bardzo wysoka odporność, która, mogę zaryzykować stwierdzenie, jest niepowtarzalna. Z naukowego punktu widzenia gęś Biała Kołudzka® jest absolutnym fenomenem. Eksportowo i gospodarczo zajmuje pozycję nr 1.

P. Ile jest obecnie gęsi w Instytucie?
O. Stado zarodowe, jedyne w Polsce i na świecie, posiadamy w granicach 8,5 tys. Stado złożone jest z dwóch, wspomnianych już rodów: W11 ( gąska) i W33( gąsior). Część stada, głównie z powodów prewencyjnych, jest zabezpieczona 100 km dalej w Stacji Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach.

P. Jaki dokument zostaje wydany przy zakupie gęsi w ZD Kołuda Wielka?
O. Przy sprzedaży gęsi wydajemy zaświadczenie hodowlane, opatrzone znakiem gęsi Białej Kołudzkiej®, z zaznaczeniem właściciela, liczebności stada, które zostało sprzedane w danym dniu i numeracji, która jest na znaczkach. Każde pisklę jak znakowane znaczkiem kłudeczkowym na skrzydełku. W razie kontroli stada, ułatwieniem dla specjalisty jest właśnie numerek na skrzydle gęsi, który służy identyfikacji stada, sprawdzeniu jego liczebności i autentyczności.

P. Czy genetyka zapewnia zawsze jednolity kolor piór?
O. Gęś Biała Kołudzka® jest biała i powinna być biała. Może zdarzyć się szarość wśród piskląt, ale z reguły zanika po 4-5 tygodniu życia. Były sytuacje, gdy wmawiano, że gęś jest rasy kołudzkiej, ale tak naprawdę była mieszańcem z rasą np. pomorską.

P. Czy jest możliwość ciągłego badania odporności gęsi? Czy badania uwzględniają zdrowotność, możliwość złapania wirusa?
O. Badania takie prowadzi Instytut weterynarii, który ma opracowany zalecany system szczepień w 11-14 dniu życia pisklaka przeciw chorobie Derziego. Małe gąski ciała odpornościowe nabywają od matek, które są objęte programem szczepień odpornościowych. Jedno szczepienie, matki otrzymują przed nieśnością, kolejne w trakcie. Ta choroba jest jedyną, która może porazić stado. Oczywiście, jeśli stworzymy niekorzystne warunki środowiskowe, zagrzybioną ściółkę, inne choroby też się pojawią.

P. Czy wg oceny Instytutu zakaz podskubu wpływa ujemnie na jakość mięsa, ponieważ jeszcze 5 lat temu rynek Niemiecki domagał się podskubu.
O. W Polsce nie ma prawnego dokumentu, zakazującego podskubu, również nie ma dyrektywy unijnej. Lekarz weterynarii dr Grzegorz Tomczyk z Instytutu Weterynarii w Puławach przeprowadził specjalne badania nt. wpływu podskubu na odporność gęsi. Badania polegały na porównaniu poziomu ciał odpornościowych przed podskubem i po podskubie. Okazało się, że podskub działa mobilizująco na organizm, na jego aktywność, zwiększa się również odporność ptaka. Jako praktyk, hodowca i naukowiec, związany z tymi ptakami od kilkudziesięciu lat, uważam, że podskub jest zabiegiem fizjologicznym. Jeśli jest przeprowadzony w sposób humanitarny, we właściwym momencie, z odpowiednią dozą delikatności i ludzkim podejściem, wtedy gęś nie cierpi, nie zaburzamy jej odporności, a wręcz odwrotnie, ona wzrasta. Ja jestem absolutnie przeciwna podskubom piór niedojrzałych. Proponowałam, aby powołać pewne wyspecjalizowane, przeszkolone pod nadzorem weterynarii, np. osoby z Instytutu, którzy będą robili te zabiegi.

P. Gęś nie jest częstym gościem na polskich stołach. Wg Pani z czego to wynika?
O. Decydujące są wg mnie złe skojarzenia dotyczące mięsa. Nieprawdą jest, że jest ono tłuste i łykowate. Zarówno mięso jak i tłuszcz wykazują właściwości zdrowotne. Od kilku lat prowadzone są w Polsce akcje promujące gęsinę, głównie pod kątem zwiększenia wiedzy nt. walorów zdrowotnych.
Kolejnym powodem, dla którego Polacy spożywają mało gęsiny są uwarunkowania cenowe. Tuszka gęsiny w sklepach kosztuje 30 zł i więcej. Bardzo mało ludzi stać na taki zakup.

P. Indyk w Ameryce a u nas gęś?
O. W okolicach jesieni ubiegłego roku, gościliśmy grupę amerykańskich biznesmenów. Oczywiście, daniem głównym była nasza gęś owsiana. Zachwyceni powiedzieli, że kiedyś indyk w Ameryce był dla nielicznych, a obecnie taką rolę spełnia w Stanach gęsina.

Dziękujemy za rozmowę i poświęcony czas.

 

STOLICA GĘSI KOŁUDA WIELKA - wywiad z dr inż. HALINĄ BIELIŃSKĄ