Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
22
Śr, Lis

Wywiady

Celem festiwalu, który stał się corocznym wielkim świętem wytwórców produktów regionalnych i tradycyjnych jest propagowanie tradycji przygotowania pasztetów oraz utrwalanie wiedzy o produktach regionalnych, przepisach i recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, a także promocja zdrowego żywienia w tradycyjnej kuchni południowej Wielkopolski. O najnowszej edycji Festiwalu rozmawiamy z Krystyną Sikorą, prezeską Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania. 

Eurodown: Trwają przygotowania do Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi, który odbędzie się już 17 września. Nie zabraknie też imprez towarzyszących. 

Krystyna Sikora: W tej chwili przygotowania dobiegają końca, już za chwilę pojawią się plakaty i grafika. Tak jak pani wspomniała, impreza odbędzie się 17 września, ale tak naprawdę startujemy już 9 września. Tego dnia na Przystani Jacht Klub Orion w Kobylej Górze już po raz drugi odbędą się Regaty o Puchar OLGD i o Pieczoną Gęś . W ubiegłym roku regaty spotkały się z zainteresowaniem, impreza udała się, więc w tym roku ją powtarzamy.

Zorganizowaliśmy także konkurs dla uczniów  na plakat. Najładniejszy będzie tłem dla plakatu festiwalowego. Trwa konkurs - „Ostrzeszowianie łamią przepisy”-  na niekonwencjonalny przepis kulinarny. Pomysły można nadsyłać do końca sierpnia.

E: Imprezy i wydarzenia towarzyszące to jedno, ale także podczas samego Festiwalu nie zabraknie wyzwań i konkursów.

KS: Podczas samego Festiwalu jak zwykle OLGD przygotowało konkurs na najlepszy pasztet, na najlepszą potrawę z gęsi, nalewkę i po raz pierwszy na najlepszą babkę. Do udziału w konkursie co roku zgłaszają się różne organizacje: koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje, prywatne osoby, przedsiębiorstwa, szkoły. Potraw jest co roku ponad 100. Na komisję konkursową czeka więc trudne zadanie. Kapituła musi spróbować wszystkich potraw. Oceni ich wygląd, smak, przekrój.

W planach są gry i zabawy dla przedszkolaków, quiz kulinarny dla gimnazjalistów, konkurs Gentelmani mają smak. Po raz trzeci też ostrzeszowianie będą bić Rekord Guinnessa. W tym roku w kategorii największej liczby osób uczestniczących w zabawie: Gąski, gąski do domu. Pierwszy rekord Polski ostrzeszowianie pobili w ułożeniu postaci gęsi z uczestników imprezy, a drugi w jedzeniu babeczek z pasztetem na czas.

W planach są również: 5. Bieg Profi, konkurs na wiersze i opowiadania dotyczące festiwalowej tematyki czy kiermasz produktów lokalnych, na którym zaprezentują się koła gospodyń wiejskich. To będzie okazja do degustacji potraw regionalnych i lokalnych.  

E: Kolejne tabliczki pojawią się też w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej

KS: Tak, tym razem tablice odsłonią Joanna Ochniak i Ewa Wachowicz. Będzie już 15 tablic.

E: Zadaniem Festiwalu jest promocja gęsiny i hodowli gęsi. Udaje się?

 

KS: Tak, zauważamy, że gąski pojawiają się coraz częściej w gospodarstwach, także tych agroturystycznych. Gęsina wraca na stoły, panie z kół gospodyń wiejskich, które nie tylko hodują gęsi, ale również przygotowują gęsie smakołyki, coraz częściej  przyjmują zamówienia na potrawy z gęsi na różne uroczystości. Niestety w tym roku ze względu na ptasią grypę nie udało się przeprowadzić w maju akcji rozdawania piskląt. Pomimo to, wiemy, że zainteresowanie hodowlą gęsi rośnie. A smakoszy gęsiny zapraszamy na XII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi