W cyklu „Z gęsią przez świat” przedstawiamy państwu gęś zbożową. Mieszkankę północnych rejonów Skandynawii, Rosji i Azji. Jest ona również ptakiem bardzo popularnym w Polsce, ich przeloty możemy oglądać na początku października, kiedy to rozpoczynają swoją wędrówkę w północnej i zachodniej części naszego kraju.
Gęś zbożowa jest krewniaczką lęgnącej się w Polsce gęgawy, jednak jest od niej troszkę mniejsza. Samica i samiec są ubarwione jednakowo, czyli: przeważająca barwa upierzenia jest zdecydowanie szarobrązowa, zaś na bokach widoczne są jasne poprzeczne prążki. W kolorze białym jest ogon, nogi pomarańczowe, natomiast dziób czarny u nasady z widocznymi pomarańczowymi plamkami.
Gęś Zbożowa przystępuję do lęgów, gdy skończy około 3 lat. Gniazda buduje na ziemi w zagłębieniach i znosi tam od 3 do 8 jaj, które wysiadywane są przez około 30 dni. Po wykluciu młodymi gąskami opiekują się rodzice. Po 50 dniach młode są gotowe podjąć swój pierwszy lot, a na przełomie sierpnia i września stają się samodzielne.
Gęś Zbożowa najlepiej czuję się w pobliżu wody, gdzie znajduje mnóstwo pokarmu, a żywi się przede wszystkim: trawą, korzeniami pędów, łodyg oraz liści, bywa, że żerują na polach, stąd nie zawsze są gościem mile widzianym przez rolników, ponieważ powodują szkody.
W Polsce możemy również zaobserwować te ptaki w naturalnym środowisku, szczególnie na początku października, wtedy gęś dociera do naszego kraju. Bardzo duże skupiska można zobaczyć w Parku Narodowym „Ujście Warty” w województwie lubuskim. Zbiera się tam corocznie nawet około 40 tysięcy gęsi.
Otopjunior.org.pl