Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Do 1 grudnia trwa w tym roku XI edycja slowfoodowej akcji “Gęsina na św. Marcina”. Tradycyjnie wybierane są najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie serwują przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny (może to być przystawka, pierwsze lub drugie, a nawet deser). Slow Food Polska w tym roku zaprosił do udziału ponad 100 restauracji.

Do 29 listopada można zgłosić się do udziału w szkoleniach z przyzagrodowego chowu gęsi.
Spotkania ze specjalistami, którzy wytłumaczą jak założyć i prowadzić własną hodowlę, skierowane
są do rolników poszukujących alternatywnego dochodu dla swoich gospodarstw. Szkolenia
organizowane są w ramach dorocznej kampanii Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina.

To już XI edycja akcji Gęsina na Świętego Marcina. Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski w swoich restauracjach odsłonią kolejne oblicza zdrowej i pożywnej gęsiny, którą serwować będą między 8 listopada a 1 grudnia.

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi zakończyła cykl szkoleń  „Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw”. Ostatnie dwa szkolenia odbyły się w województwie łódzkim.

Już za 12 dni startuje XI edycja akcji Gęsina na Świętego Marcina.

 W wielu restauracjach w całym kraju można będzie skosztować wyśmienitych dań z gęsiny. informacje o tym kto dołączył do akcji pojawią się na stronie gesina.pl  Tam również będzie można zobaczyć zdjęcia dań i menu.

Więcej artykułów…