Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Kulinarne pokazy w wykonaniu zawodowych kucharzy, degustacja mega dania z gęsiny, warsztaty kulinarne i wiele innych atrakcji przygotowano z okazji imprezy Gęsina na imieninach w Poznaniu. Jak zwykle na Starym Rynku zebrał się tłum poznaniaków.

 

Na rynku powstała specjalna strefa, w której goście mogli zobaczyć kulinarne pokazy, wystartować w konkursach czy obejrzeć wystawę hodowców i producentów. Dla smakoszy przygotowano Kocioł Obfitości, w którym gotowano potrawę z gęsiną. Wystarczyło na 14 tys. porcji.

Jak mówią organizatorzy akcji, chodzi o promocję mięsa gęsiego, uchodzącego za jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Chcemy, żeby gęsina stała się powszechnie dostępna i gościła na polskich stołach. Chcemy, by podobnie jak amerykański indyk, stała się mięsem narodowym – informują organizatorzy.

A relację z imprezy można zobaczyć m.in. tutaj: http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/1039613,poznan-gesina-na-imieninach-kolejki-przed-wielkim-kotlem-i-straganami-zobacz-zdjecia,id,t.html?cookie=1