Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

To wszystko zasługa rosnących cen wieprzowiny. Wraz z ich wzrostem rośnie zapotrzebowanie na drób.

I choć ceny drobiu również wzrosły, to i tak jego zakup jest bardziej opłacalny.Coraz więcej  kaczek jest przetwarzanych przez firmy cateringowe.  Chcąc zredukować koszty surowca w około 20 - 30 proc.  wieprzowinę zastępują kaczkami.  Pochodną tego, są wyższe ceny piskląt kaczych.  Przy czym, w przypadku  kaczek dostęp do zaplecza reprodukcyjnego jest  dużo łatwiejszy niż dla ferm brojlerów,  które w większym  stopniu są zależne od importu- podaje kipdip.org.pl

W ubiegłym roku  Chiny wyprodukowały 5 mln ton mięsa kaczego, to mniej niż połowa produkcji kurczaków. Lokalne firmy obawiają się jednak  czy nie powtórzy się sytuacja z lat 2012 -2016 kiedy nadprodukcja kaczek w Chinach generowała straty, a konsumenci zdecydowanie częściej  wybierali wieprzowinę.

źródło: kipdip.org.pl