Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Agata w gwarze ochweśnickiej, znanej w okolicy wielkopolskiego Ślesina, to po prostu gęś. Miasto znane niegdyś z hodowli gęsi, w listopadzie organizuje konkurs na najlepiej przygotowaną gęsinę.

 

Inicjatorem akcji jest Bogdan Boroński, który w Ślesinie prowadzi restaurację z symbolem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. W konkursie na najlepsze potrawy z gęsi wystartowały okoliczne Koła Gospodyń Wiejskich oraz uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.

Na stołach królowały: gęś z jabłkami, gęś podana a la kawior, wyluzowane gęsie udka zapieczone pod serem, gęś w sosie musztardowym czy pasztet z gęsi z lubczykiem.

Kilkanaście potraw walczyło o miano najlepszej gęsiny w Wielkopolsce. Miejsce pierwsze zdobyło KGW Ignacewo, drugie KGW Ostrowąż, trzecie KGW Honoratka, a czwarte KGW Półwiosek Stary. Specjalne wyróżnienie za przekąski z gęsiny przyznano uczniom z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.

Farmer.pl