Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

W Lisewie Kościelnym, Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi przeprowadziła warsztaty kulinarne połączone ze szkoleniem teoretycznym dotyczącym gęsi owsianej.

 

Uczestnicy dowiedzieli się jakie warunki musi zapewniać gęsi owsianej hodowca. Poznali sposoby chowu w warunkach ekologicznych. W trakcie warsztatów wykładowcy podkreślali walory smakowe i zdrowotne gęsi Białej Kołudzkiej i zachęcali do prowadzenia ich hodowli w małych stadach. Warsztaty polegały na prezentacji przyrządzania gęsiny, w tym rozbioru gęsi.

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi, poprzez warsztaty promuje chów gęsi w celu uzyskania zdrowego, wartościowego mięsa i tłuszczu oraz puchu i pierza, pozyskanego po uboju. Propagujemy chów gęsi w naturalnych, ekologicznych warunkach w stadkach do 100 sztuk, żywionych gospodarskimi paszami oraz wypasanych swobodnie na pastwiskach i łąkach. Fundacja w tym zakresie prowadzi na szeroką skalę szkolenia i wykłady dla hodowców oraz pośredniczy w nabyciu ekologicznych piskląt – informują organizatorzy warsztatów.