Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Pisaliśmy już wielokrotnie o tym, że w Polsce organizowane są akcje, które mają przywrócić gęsinę na polskie stoły. Stara się o to także Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

 

Głównym celem fundacji jest promocja ekologicznego chowu gęsi w celu uzyskania zdrowego, wartościowego mięsa i tłuszczu oraz promocja puchu i pierza od białych gęsi pozyskanego po uboju, które są produktami naturalnymi i posiadają najwyższą na świecie sprężystość. Propagujemy chów gęsi w naturalnych, ekologicznych warunkach w stadkach do 100 sztuk, żywionych gospodarskimi paszami oraz wypasanych swobodnie na pastwiskach i łąkach. Fundacja w tym zakresie prowadzi szkolenia i wykłady dla hodowców oraz pośredniczy w nabyciu ekologicznych piskląt. Małe i średnie gospodarstwa posiadają naturalne warunki chowu i produkcji gęsiny. Zapewniają dostępność wybiegów, głęboką ściółkę, swobodny wypas w naturze, dostęp wody i spożycie ekologicznej karmy z zielonek – wyjaśnia Fundacja.

Wszystkie działania Fundacji mają przywrócić chów rdzennie polskiego gatunku gęsi na Kujawach Nadwiślańskich. Stąd akcje: „Gęsina – kujawski rarytas w potrawach i przetworach, lokalna marka Kujaw i Pomorza”, „Najlepsza kujawsko- pomorska gęsina na świętego Marcina”, „Gęsinowy Szlak”.

Fundacja w ramach swojej działalności współpracuje z niemieckimi i japońskimi importerami puchu i pierza. Misją fundacji jest dotarcie do szerokiego kręgu odbiorców produktów i wyrobów z ekologicznych gęsi oraz przekonanie o ich wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej. Promujemy produkt regionalny, a więc to co mamy najlepszego – ekologiczną gęś- czytamy na stronie fundacji.

http://polskabialages.pl