Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Gęś owsiana nie na darmo nosi swoja nazwę. Ptaki żywione są bowiem owsem. Dzięki temu zyskują wysoką wartość dietetyczną, ale i dobrej jakości puch i pierze.

 

Owies charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, posiada aż dwa razy więcej tłuszczu niż inne zboża. Są to w głównej mierze wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które oprócz dostarczania energii, mają dobroczynny wpływ na organizm.

Okres odchowu i tuczu gęsi wynosi minimum 16 tygodni i jest objęty kontrolą Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Tylko te ptaki, które otrzymały specjalne dokumenty, można sprzedawać pod nazwą „młodej polskiej gęsi owsianej”- czytamy na portalu rynek-rolny.pl

Gęsi karmi się także zielonką, owsem, ale i innymi zbożami. Ostatnie 3 tygodnie przed ubojem to okres intensywnego tuczu, gdy w pełni wyrośnięte ptaki trzyma się w zamkniętym pomieszczeniu i karmi wyłącznie owsem ad libitum. Ubój przeprowadza się, gdy gęsi osiągną masę ciała powyżej 6 kg- podaje rynek-rolny.pl

Źródło: Rynek-rolny.pl