Polski drób w cenie

Produkcja drobiu w Polsce, podobnie jak w innych krajach unijnych utrzymuje się na wysokim poziomie. W 2016 roku nadal będzie rosnąć, ze względu na duże zapotrzebowanie wśród konsumentów.

 

Choć produkcja wzrośnie w wielu unijnych krajach, to Polska jest jednym z większych producentów drobiu. Takiej ekspansji wytwarzania sprzyjają niższe ceny pasz, to zwiększa konkurencyjność i opłacalność produkcji. Amerykański Departament Rolnictwa przewiduje , że spożycie drobiu w Unii Europejskiej wzrośnie do ok. 1, 3 mln to rocznie.

W październiku bieżącego roku zakłady przemysłu drobiarskiego, które zatrudniają 50 i więcej stałych pracowników osiągnęły rekordowo wysoki poziom produkcji mięsa drobiowego - wyniósł on 201 tys. ton i był wyższy od odnotowanego we wrześniu 16,9 proc. - wynika z danych opublikowanych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na łamach Rynku Rolnego. W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy tego roku przemysłowa produkcja mięsa drobiowego zwiększyła się o 134 tys. ton, to jest o 8,3 proc- czytamy na portaluspozywczym.pl

Eksport polskiego mięsa drobiowego  wzrósł łącznie o 14,6 proc., czyli 75 tys. ton.

 

Polskie drobiarstwo

Portalspozywczy.pl