Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Dziś w cyklu „Z gęsią przez świat„ przedstawimy Państwu rasę gęsi hodowlanych, pochodzącą z terenów wschodnie Fryzji w Niemczech z nadbrzeżnego miasta Emden. Jest to ptak szeroko rozpowszechniony nie tylko w Europie, ale również w Ameryce Północnej.

Pisaliśmy już wielokrotnie o tym, że w Polsce organizowane są akcje, które mają przywrócić gęsinę na polskie stoły. Stara się o to także Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

Głównymi odbiorcami polskiej gęsiny oraz puchu i pierza są Niemcy i Japonia. Wśród hodowli przeważają te mniejsze, liczące kilkadziesiąt ptaków w gospodarstwie. Rolnicy zazwyczaj sami zajmują się hodowlą, doglądając zwierząt, które mają dużo swobody - często jest to chów ekologiczny.

W grudniu Kraków stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 200 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 15 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje, koncerty, sensoryczny plac zabaw dla dzieci, wielki stół wigilijny. To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi. Nie zabraknie również polskiej gęsi.

Gęś owsiana ma swój „ gorący moment”. Dzięki akcjom promocyjnym, organizowanym m.in. z okazji 11 listopada, dania z gęsiny znów goszczą na polskich stołach.

Więcej artykułów…