Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

W cyklu „ Z gęsią przez świat” przedstawiamy ptaka zamieszkującego tereny Azji, a dokładnie Mongolii, północną część Chin oraz okolice Syberii. Dziś bliżej przyjrzymy się jednej z najpiękniejszych gęsi, udomowionej już w Chinach w X wieku, która stamtąd kolejno trafiła do innych części kontynentu oraz Europy. Przedstawiamy gęś łabędzionosą zwaną również Garbonosą ze względu na charakterystyczny wygląd.

Polska jest jednym z największych w Europie producentów wysokiej jakości mięsa gęsiego. Ale za to tradycja podawania gęsiny na polskich stołach prawie zniknęła. Dziś 90% gęsiny trafia do niemieckiego sąsiada.

W Lisewie Kościelnym, Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi przeprowadziła warsztaty kulinarne połączone ze szkoleniem teoretycznym dotyczącym gęsi owsianej.

Wyskubki, wydzirki, pierzoki, tak nazywało się towarzyskie darcie pierza. Dziś to zwyczaj rzadki, ale w niektórych miejscowościach wciąż żywy. W Bibiannie w gminie Malanów tradycja prababek przetrwała. Kultywują ją panie z koła gospodyń wiejskich.

Więcej artykułów…