Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Nadchodzi II edycja Międzynarodowych Targów Tkanin i Dodatków Fast Textile. Najważniejsze wydarzenie branży tekstylnej w Polsce odbędzie się 25–27 listopada 2015 roku. W nadchodzącej edycji udział wezmą liczni producenci zagraniczni, w szczególności z Turcji.

Kulinarne pokazy w wykonaniu zawodowych kucharzy, degustacja mega dania z gęsiny, warsztaty kulinarne i wiele innych atrakcji przygotowano z okazji imprezy Gęsina na imieninach w Poznaniu. Jak zwykle na Starym Rynku zebrał się tłum poznaniaków.

Jak już pisaliśmy listopad to czas pikników z gęsią w tle. Po raz 12. zorganizowano Piknik w Gęśniku, na fermie gęsi Dębogórze, gdzie właściciel wprowadził do hodowli tzw. „gęś rozmarynową”.

Smak potrawy z gęsi, techniki użyte do jej przygotowania, związek z tradycją i wizualną stronę oceniali jurorzy podczas konkursu kulinarnego zorganizowanego przez Stowarzyszenie Zachodniopomorskie Smaki Slow Food Szczecin.

Ostatnio w naszym cyklu prezentowaliśmy jedną z najpiękniejszych gęsi w swoim gatunku. Dla odmiany dziś postaramy się nieco przybliżyć jedną z największych i najbardziej rozpowszechnionych na świecie – gęś tuluską.

Co roku w listopadzie Święto Gęsi organizowane jest w Majątku Rutka na Lubelszczyźnie. Jak pisaliśmy wcześniej bohaterką tegorocznej edycji akcji Czas na gęsinę jest gęś biłgorajska. Jedna z większych hodowli tej gęsi, to właśnie hodowla w Majątku Rutka w Puchaczowie.

Więcej artykułów…