Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

W cyklu „ Z gęsią przez świat” przedstawimy ostatnią już z trzech kuzynek, przepięknie ubarwioną – śnieżyce cesarską. W naturalnym środowisku spotykaną u wybrzeży morza Beringa jak i również na terenach wysp Świętego Wawrzyńca.

Promocja polskiego drobiu, umocnienie międzynarodowych kontaktów – taki był cel zorganizowanej w październiku akcji w Jabłonnej. „POLSKIE MIĘSO - Ambrozja Smaku”, to hasło imprezy.

Stado gęsi na Fermie Dębogórze, w ramach projektu, karmiono rozmarynem. A wszystko dla zdrowia. Rozmaryn, tak jak szałwia, tymianek, goździki, czosnek, zawiera związki fenolowe. Zioła te są naturalnym przeciwutleniaczami.

W cyklu „Z gęsią przez świat” przedstawimy kolejną z sióstr, nieco większą od naszej poprzedniczki- śnieżycę dużą, którą w naturalnym środowisku można spotkać na północnych wybrzeżach Ameryki Północnej (od Alaski po Zatokę Hudsona) . Widywana jest również na terenach Grenlandii oraz Syberii.

Po raz czwarty dzieci, młodzież i dorośli rywalizować będą 11 listopada w Biegu Gęsi w Jerzmanowej.

Anuga to jedne z największych w Europie targów spożywczych. Odbywają się w Kolonii. Tym razem wspólne stoisko prezentuje polska branża mięsna. Promowane jest mięso wołowe, wieprzowe i popularny w kraju i na świecie drób.

Więcej artykułów…