Gęś według kulinarnych mistrzów: pieczone fioletowe ziemniaki z gęsiną i pestkami granatu

Pieczone fioletowe ziemniaki z gęsiną i pestkami granatu będą naszym dzisiejszym daniem. Do przygotowania tej pysznej potrawy wystarczy nieco ponad 60 minut.

Składniki, które musimy zakupić lub odszukać w naszych kuchennych szafkach to: ½ kg fioletowych ziemniaków, olej o neutralnym smaku, tymianek, 2 piersi z gęsi, sól,  1 zmiażdżony ząbek czosnku, 2 czerwone cebule, garść suszonych śliwek, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżka masła, natka pietruszki oraz pestki z ½ granatu.

Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.  W międzyczasie fioletowe ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Po przygotowaniu skrapiamy je olejem oraz dla smaku doprawiamy tymiankiem.

Piersi z gęsi oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Po wyschnięciu nacieramy je solą oraz wcześniej rozgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin tak aby ładnie przeszły nam przyprawami.

Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oleju i rozgrzewamy go. Wrzucamy mięso i zalewamy niepełną szklanką wrzątku. Po chwili kolejno wrzucamy pokrojoną cebulę, suszone śliwki oraz rodzynki. Na koniec na mięsie układamy wiórki masła.

Całość pieczemy około 80 minut, co jakiś czas podlewając sosem. Mniej więcej w połowie pieczenia dodajemy kawałki ziemniaków. Gdy wyjmiemy już danie z piekarnika, lekko je studzimy i ozdabiamy pestkami granatu oraz natką pietruszki. Smacznego

 

 

 

Ugotuj.to