Dzisiejsze danie dnia to pasztet bez pieczenia z galaretką porzeczkową. Zapraszamy do lektury.
Do przygotowania potrzebujemy: 1 kg mięsa z gęsi(szyja, skrzydła, udka), 200 g wątróbki z gęsi, 1 cebula, ½ selera, 1 korzeń pietruszki, 2 ząbki czosnku, 10 łyżeczek żelatyny, 1 łyżka tłuszczu z gęsi, 200g czerwonych porzeczek, tymianek, 1 łyżka brązowego tłuszczu oraz przyprawy.
Porcje z gęsi myjemy, wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Podczas gotowania dodajemy przyprawy oraz obraną pietruszkę i seler. Po upływie 1,5 godziny wyjmujemy mięso, które oddzielamy od kości oraz warzywa. ½ litra wywaru odlewamy oddzielnie i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Wątróbkę po wcześniejszym namoczeniu w mleku(około 2 godzin) kroimy w równe kawałki. Tłuszcz z gęsi rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i czosnek. Całość lekko szklimy i na koniec dorzucamy jeszcze wątróbkę. Podsmażamy do momentu, aż wątróbka zrobi się miękka. Wszystkie składniki, czyli: mięso, warzywa, wątróbkę oraz wywar z żelatyną miksujemy w jednolitą masę. Przelewamy do foremki i wstawiamy do lodówki.
Kolejnym elementem jest zrobienie galaretki porzeczkowej. Do rondla wlewam wodę , zagotowujemy i wrzucamy porzeczki oraz cukier. Gotujemy około 5 minut. Następnie odcedzamy owoce, a w kompocie rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny i odstawiamy. Na schłodzonym pasztecie dla ozdoby układamy kilka gałązek tymianku oraz porzeczek. Na koniec zalewamy galaretką i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego
Sklep.gesiachata.pl