Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Tools

W cyklu „Gęś według kulinarnych mistrzów” przedstawiamy danie przygotowane przez wybitnego kucharza, uczestnika wielu kulinarnych programów- Mikołaja Reya. A będzie to gęś po normandzku.

 

Przygotowanie do wykonania potrawy powinniśmy zacząć od wybrania się na zakupy i zaopatrzenia się w niezbędne składniki, a należą do nich: 2 szalotki, 6 jabłek do gotowania, ½ kg posiekanej gęsi, 1 mały kieliszek Calvadosu, 4 ząbki czosnku, 1 gałązka tymianku, 1 liść laurowy, gałka muszkatołowa, 30 ml wytrawnego cydru, 30% śmietana oraz dla smaku tradycyjnie sól i pieprz. Mając już zakupione produkty, możemy przystąpić do dalszych czynności.

Na początek rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, w międzyczasie siekamy szalotki oraz obieramy dwa jabłka i kroimy je w małe ćwiartki. Mięso z gęsi podsmażamy na patelni  i usuwamy nadmiar tłuszczu. Gęś polewamy calvadosem i dodajemy przyprawy kolejno: szalotkę, posiekane jabłka, czosnek (w mundurku), tymianek, liść laurowy oraz gałkę muszkatołową. Całość doprawiamy solą i pieprzem zalewamy cydrem i doprowadzamy w takiej formie do wrzenia.

Następnie przelewamy do naczynia i przykrywamy papierem do pieczenia posmarowanym gęsim tłuszczem – pieczemy przez około 30 minut. W tym czasie kroimy jabłka, rozkładamy wokół gęsi i gotujemy przez 20 minut, polewając od czasu do czasu sosem. Gdy mięso będzie już gotowe to wraz z jabłkami trzymamy je w cieple umieszczając na przygotowanym półmisku. Z sosu usuwamy nadmiar tłuszczu, dodajemy śmietanę o gotujemy 2 minuty po czym wlewamy do sosjerki i podajemy na gorąco.

Tak przygotowane danie nadaję się na każdą okazję. Życzymy udanej zabawy smacznego!!

 

 

 

Czasnagesine.pl