Gęś według kulinarnych mistrzów: udka gęsie w sosie porzeczkowym

Karol Okrasa pokazuje jak zrobić udka gęsie na słodko, podane z sosem porzeczkowym, boczkiem, miodem pitnym oraz aromatycznym rozmarynem.

Czas wybrać się na zakupy. Do wykonania potrawy (4 porcji) potrzebujemy: 4 gęsie udka, mielony imbir, sól oraz pieprz.

Do wykonania sosu: 80 g wędzonego boczku w plastrach, 2 cebule dymki, 1 ząbek czosnku, 250 g czarnych porzeczek, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 ml miodu pitnego, 4 gałązki świeżego rozmarynu, 100 g masła, 1 cytryna oraz sól.

Udka gęsie dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Z obydwu stron nacieramy solą, pieprzem i imbirem. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie w naczyniu żaroodpornym i piekarniku w temperaturze 180 stopni podpiekamy około 40 minut, tak aby wytopić tłuszcz.

Na patelni podsmażamy boczek i dodajemy do niego drobno posiekana dymkę oraz czosnek. Smażymy wszystko około 5 minut. Następnie dodajemy porzeczki i zalewamy winem. Kiedy wino wyparuje mniej więcej w 1/3 objętości dolewamy miodu pitnego i wszystko przelewamy do naczynia z udkami gęsimi. Dodajemy rozmaryn, odrobinę wody oraz soli i przykrywamy.

Udka dusimy w piekarniku około 2 godzin w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie wyjmujemy uda i rozmaryn a do sosu dodajemy masło i miksujemy wszystko na jednolitą masę.

Doprawiamy solą, otartą skórką z cytryny i odrobiną soku. Uda ponownie wkładamy do sosu i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy wraz z kaszą pęczak. Smacznego

 

 

Kuchnialidla.pl